recept: Erdélyi savanyúkáposzta, Kifőzde
Erdélyi savanyúkáposzta
(káposzta savanyítás székely módra)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

30 literes hordóba:
14-15 db közepes (20-25 cm átmérőjű) fejeskáposzta,
1 csokor kapor,
1 csokor csombor,





A káposztákat megtisztítom, megmosom, a torzsáit éles, erős késsel kivájom, megtöltöm durva sóval. Most kerek sikerült, de a lapos, vékonylevelű, az jobb. Abból finom a töltöttkáposzta. Csülökkel.
Egy 30 literes hordó aljára teszem a fűszert, rá meg a sóval megtöltött káposztákat, jó szorosan.
Hintek még egy marék durva sót közé is, és otthagyom 7-10 napig, amíg a só nagyjából felszívódik. Utána feltöltöm vízzel, s valami nehezékkel megnyomtatom. Naponta egy csővel belefújok, hogy ne zavarodjon össze, egy héten át.
Ha vékonylevelű káposztából csinálom, 1 hónap alatt kész.
Tipp: beleteszek egy piroskáposztát is, ugyanúgy, akkor szép leve is lesz, rózsaszínes. Még volt a tavalyi léből is. Egyszerűen flakonba töltöttem, s jól elvolt.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Sancho receptje

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2011.12.04. Utoljára frissítve: 2011.12.04.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 napja (2024-05-02 00:24:00 - 2.89)
Hozzászólások:

Sancho (2011-12-22 11:56:00):
Annyit hozzátennék, hogy a leve teljesn jól talál a túróspuliszkához is.

Megjegyzés a recepthez